Napjainkban külföldön és hazánkban is egyre népszerűbb a purhab szigetelés házak és egyéb épületek (pl. istállók vagy karámok) tetejének esetében. Sokan választják ezt a megoldást, mert hatékony, gyorsan megtérül az ára, és ez az első lépés a tökéletesen hőszigetelt ház felé (ezután következik a falak szigetelése és a nyílászárók). Segítségével jelentősen megnövelhetjük a szigetelés hatékonyságát.

Azonban mint minden esetben, itt is felmerül a kérdés: mennyire biztonságos a purhab szigetelés? Vannak-e benne egészségre káros, esetleg gyúlékony anyagok? Vajon többet árt, mint használ? Mai cikkünkben ezekre a kérdésekre szeretnénk megadni a választ.

A purhab szigetelés megvéd a penésztől és különböző kártevőktől

Ennek a szigetelés-típusnak az egyik legfőbb előnye az, hogy a rétegek közé fújt purhab minden apró rést kitölt, így maximális szigetelést biztosít. Ennek pedig nem csupán annyi az előnye, hogy ezzel rengeteg energiát, fűtést, és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg – hanem az is, hogy emiatt a tökéletes fedés miatt sem bogarak, sem egyéb kártevők nem tudnak bejutni a házba kívülről. Így végre búcsút mondhatunk a hangyáknak, a szúnyogoknak vagy a legyeknek, amelyek valahogy “a csukott ablakon keresztül is” mindig utat találnak otthonunkba.

Emellett sok családi házban és lakásban problémát okoz a penész megjelenése. Az őszi-téli hónapokban, amikor már fűteni kell, a fürdőszoba és a teregetés miatt dohossá, penészessé válhat a lakás. Ez annak is köszönhető, hogy a kinti levegő megtelik párával, és ezek a részecskék a réseken keresztül a ház belsejébe is bejutnak. Azonban a purhab szigetelés két szempontból is segít ezen:

A purhab poliuteránból készül, amely egy szintetikus anyag. Nem található benne semmiféle tápanyag, amelyen gombák vagy kártevők élősködhetnének. Valamint a hatékony, légmentesen “záró” technológiának köszönhetően azt is megakadályozza, hogy a meleg vagy párás levegő a fal hidegebb részeivel érintkezzen, és ezzel megakadályozza a pára lecsapódását, valamint a penész és a gombák megtelepedését. Így végre nem kell a párátlanítással külön foglalkoznunk – a szigetelés megoldja helyettünk.

Tűzveszélyes-e?

Gyakran olvashatunk kétkedő cikkeket, hozzászólásokat, amelyekben arra hívják fel a figyelmet, hogy a purhab szigetelés esetleg tüzet okozhat a lakásban. Ez így, ebben a formában nem igaz. Valóban megvan az esélye, hogy tűzveszélyes lehet, ha a nem megfelelő anyagokat, nem megfelelő módon telepítjük.
A manapság tetőszigetelésre használt purhabba ún. égés-késleltető anyagokat tesznek, amelyek egy tűzesetben nem kapnak lángra.

Azonban vigyázni kell: ugyan az égést késlelteti a purhabba tett anyag, ha mégis lángra kap (amely előfordulhat komoly tűz esetén), akkor toxikus, a légutakra ártalmas anyagot juttat a levegőbe. Azonban a modern technológiának köszönhetően szerencsére erre kevés példa van. Továbbá a purhab, miután megszilárdult, nem bomlik, így nem juttat káros anyagokat a levegőbe.

Sajnos sokan vállalkoznak arra, hogy a spórolás jegyében maguk szereljék fel az épületet ezzel a típusú szigeteléssel. Azonban egy hozzá nem értő által a tető alá befújt purhab valóban tüzet okozhat – és valószínűleg innen ered az állítás, hogy a purhab szigetelés veszélyes. Ügyelnünk kell arra, hogy mindig szakember végezze a szigetelés installálását, hiszen ők vannak leginkább tisztában a purhab szigetelés mikéntjével. (A legnagyobb tűzveszély-forrást az jelenti, ha túl vastagon visszük fel a szigetelőanyagot, vagy ha rétegesen visszük fel azt, de a rétegeket túl gyorsan fújják egymásra).

Milyen anyagok találhatók benne?

A purhab szigetelés folyamata során néha furcsa, kellemetlen szagok érezhetők. Emiatt felmerül néhány kérdés, hogy vajon a emberi egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz-e a szigetelőanyag. A purhab, bár már a legmodernebb technológiával készül, egyes fajtái még mindig tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek irritálhatják a száj és az orr nyálkahártyáját. De ezek az anyagok csak akkor szabadulhatnak fel, amikor éppen folyik a szigetelőanyag felvitele és még nem szilárdult meg a hab.

Kísérletek és tesztek szerint amikor a hab már megkötött az adott felületen, akkor ezek az anyagok már nem jelentenek veszélyt.

Az viszont rendkívül fontos szempont, hogy a szigetelésért egy hozzáértő, megfelelő felszereléssel rendelkező csapat feleljen. Ennek hiányában a szigetelés rosszul is elsülhet, melynek során a felszabaduló anyagok még az installálás után i a levegőben maradnak és egészségügyi problémákat okozhatnak.

A purhab szigetelés hatása az egészségre

Csökkenti a huzatot

A purhab szigetelés nagy előnye az is, hogy minden rést és repedést kitölt, így remek védelmet nyújt a huzat ellen. Ezzel nagyban hozzájárulhat a lakók egészségi állapotához, hiszen a huzat többféle problémához is vezethet, mint például:

  • fájó ízületek, nehézkes mozdulatok
  • görcsök, nehezített mozgás, izomfájdalmak
  • fogfájás
  • nyaki- és vállfájdalmak
  • rendszeres megfázás, arcüreggyulladás

A purhab szigetelés és az allergia

Ahogy már korábban is írtuk, a purhab rendkívül alkalmas arra, hogy kiszűrje a levegőből és megállítsa a különböző kártevőket és a penészgombát – azonban arról nem szóltunk, hogy ugyanúgy képes az ennél kisebb részecskék kiszűrésére is. Kutatások bebizonyították, hogy az olyan házak lakói, melyek légmentes purhab szigeteléssel készültek, kevésbé szenvednek allergiás vagy asztmás tünetektől.

Természetesen nem minden ilyen problémát tulajdoníthatunk a nem megfelelő szigetelésnek. A különböző betegségeknek más-más okai is lehetnek. Azonban érdemes azon elgondolkodni, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű megoldás, mint a hőszigetelés megváltoztatása ekkora hatással lehet egészségi állapotunkra és életminőségünkre.