A szigetelés manapság már nemcsak családi házak, irodák vagy lakóépületek esetében fontos. Számos olyan épülettípus van, ahol bár nem lakások vannak, mégis lényeges, hogy jól le legyenek szigetelve. Ilyenek a különböző mezőgazdasági épületek, raktárak vagy akár ipari épületek. Ahol például terményeket vagy más, nedvességre érzékeny dolgokat tárolunk, ott mindenképp meg kell oldanunk, hogy a pára ne juthasson be az épületbe. Ez többek között az egyik előnye a külső réteg alá fújt purhab szigetelőanyagnak, hiszen a kártevőkön és a huzaton kívül a pára távoltartásában is segítségünkre lehet.

Az ipari épületek szigetelésére kiváló technológiát biztosít a purhab szigetelés. Összegyűjtöttünk 10 indokot, amiért ez a legjobb szigetelési megoldás:

1. Szinte minden felületre felvihető

A szigetelőanyagot szinte bármilyen felületen lehet alkalmazni, így ellentétben más szigetelőanyagokkal, a purhab alkalmazhatóságát nem befolyásolja az ipari épületek építőanyagai vagy az, hogy mikor épültek.

A purhab felvihető:

  • fémre,
  • fára,
  • betonra,
  • azbesztpalára,
  • téglára.

houseMivel ilyen széles körben alkalmazható technológiáról van szó, a purhab szigetelést gyakran alkalmazzák új építésű házakon, épületeken. Természetesen már régóta meglévő épületeknél is lehet használni, sőt, egyesek azért döntenek úgy, hogy ezt a megoldást választják, hogy a meglévő azbesztréteget beágyazzák valami olyanba, amely nem káros az egészségre.

Továbbá a purhab egy nagy előnye, hogy hatalmas területeket szigetelhetünk vele rendkívül kevés idő alatt.

2. Kényelmes, megfelelő hőmérsékletű belső tereket hozhatunk létre

Ugyan nagyon kevés példa van rá, de a raktár-, mezőgazdasági vagy ipari épületeket nemcsak tárolásra tudjuk használni. Néha az ilyen épületekben ideiglenes vagy végleges irodák vannak, néhány esetben még laknak is bennük. Ezért nagyon fontos, hogy ilyen esetben kényelmes belső teret alakítsunk ki azoknak, akik használják. Purhab szigetelési technológiánk segítségével biztosítani tudjuk azt, hogy a pára kint marad, a meleg pedig bent.

3.

Lorem Ipsum

4. Minimális alapanyag, maximális hatékonyság

Akár már egy 2,5 cm vastag habréteggel is óriási, látható változást érhetünk el a szigetelés során. Ráadásul ez a vékony rétegnyi anyag alig észrevehető, nem sok helyet foglal. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy a hagyományos (üveggyapot, hungarocell vagy gipszkarton) szigetelés sok helyet veszítünk lakóterünkből. A purhab másik előnye, hogy légmentesen tudjuk felvinni, így használatával rengeteg energiát takaríthatunk meg.

5. Energiatakarékos

spray-foam-insulation-1Előző pontunkban már érintőlegesen írtunk arról, hogy a szigetelés egy nagy előnye többek között a jelentős energia-megtakarítás biztosítása is.


Akár tárolásra, akár irodaként használunk egy épületet, fontos szempont, hogy energiatakarékos legyen. A légmentesen installált purhab szigetelés azt jelenti, hogy nincsenek apró rések a szigetelésben, amelyeken keresztül kiszökhet a meleg – ennek segítségével pedig magasabb hőmérsékletet érhetünk el a téli hónapokban. Nyáron, a hőségben szintén érezhető a szigetelés hatása, hiszen így könnyebb hűvösen tartani a helyiséget.

6. Megakadályozza a dohosodást

Ha a raktárak vagy ipari épületek nincsenek megfelelően hőszigetelve, előfordulhat, hogy párás lesz az épület belseje. Ez annak köszönhető, hogy a hirtelen hőmérséklet-változás miatt a hideg felület és a meleg levegő érintkezése a pára kicsapódását eredményezheti. Ennek következménye pedig az lehet, hogy a kicsapódó pára miatt dohos lesz az épület belseje, és a megjelenő víz kárt tehet bármiben, amit benne tárolunk. Ha purhab szigetelést azkalmazunk ezeken a helyeken, azzal viszont megvédhetjük a párára érzékeny terményeket, gépeket.

Még nagyobb a párásodás kockázata, ha fém tetőszerkezet tartozik az épülethez, de szerencsére szigeteléssel itt is megoldhatók a problémák.

7. Rengeteg pénzt takaríthatunk meg

houseAkár építkezésben gondolkodunk, akár utólag szeretnénk szigetelni, nem utolsó szempont az sem, hogy mennyibe fog ez kerülni nekünk. A purhab szigetelés rendkívül hosszan tartó megoldást jelent, és nagyon könnyű megjavítani, ha esetleg valami miatt károsodna. Ráadásul egy viszonylag vékony réteggel is hatalmas változást tudunk létrehozni. Mivel a fűtési költség is kevesebb lesz, még több pénzt spórolhatunk meg ezen szigeteléstípus segítségével.

8. Ez az egyik leghosszabban tartó megoldás

A purhab szigetelés egy se nem savas, se nem lúgos anyagból, poliuteránból készül. Ez azt jelenti, hogy semmilyen kémiai reakcióba nem lép a természetben megtalálható anyagokkal. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően rendkívül hosszú ideig tart – így nem kell aggódnunk a szigetelés javítása vagy cseréje miatt. Erősíti az épület falát is, mivel egy extra réteget ad hozzá. Ugyan ez Magyarországon nem túl jellemző, de az USA-ban a tornádók miatt is előszeretettel használt anyag.

9. Hatásos a kártevők és bogarak ellen

Ipari épületek, de főleg mezőgazdasági raktárak esetén rendkívül fontos, hogy az épület falait és tetjét ellenállóvá tegyük a különböző kártevők, bogarak, gombák ellen. Korábbi bejegyzésünkben már volt szó arról, hogy a purhab egy szintetikus anyag. Nem található benne semmiféle tápanyag, amelyen gombák vagy kártevők élősködhetnének. Valamint a hatékony, légmentes technológiának köszönhetően azt is megakadályozza, hogy penész vagy gombák telepedjenek meg. Így a szigetelés a párátlanítást is megoldja helyettünk.

10. Egyedi, személyre szabott megoldást biztosít

houseMinden raktár- és ipari épület más és más. Emiatt lehetséges, hogy olyan szigetelés, amely csupán egyetlen fajtában vagy vastagságban elérhető, nem elégíti ki megfelelően szigetelési igényeinket. A purhab szigetelés egyik legnagyobb előnye, hogy magunk választhatjuk meg a szigetelés méretét, vastagságát, és hogy hova szeretnénk azt installálni. Így az adott épületre szabva gondoskodhatunk a legtökéletesebb szigetelésről.