Korábbi bejegyzésünkben már megemlítettük, hogy a jó szigetelés ismérve az, hogy télen fűt, nyáron hűt. Ennek a tulajdonságnak a lakóépületek szigetelése során óriási jelentősége van – de talán még fontosabb, amikor karámokról, istállókról vagy ólakról van szó. Ugyanis az állatok egyrészt sokkal érzékenyebbek a hőmérséklet-változásra, valamint sokkal kevesebb eszköz áll rendelkezésükre, hogyha testhőmérsékletük beállításáról van szó (az emberek használhatnak légkondícionálót, vagy bármikor könnyedén felvehetnek még egy réteget) – így nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen hőmérsékleten tartsuk állatainkat.

Csirkék

A csirkék melegvérű állatok. Ez azt jelenti, hogy felnőttkorukban a testhőmérsékletük viszonylag állandó (általában 41-42,5°C körül alakul). A frissen kikelt csirkéknek azonban még nem olyan kifejlett az agyuk, így kevésbé tudják szabályozni hőmérsékletüket, és nekik magasabb hőmérsékletre van szükségük.

Ez azt is jelenti, hogy akkor a legjobb a csirkéknek, ha minimális erőfeszítéssel állandó hőmérsékleten tudják tartani magukat – ebben tudunk nekik segíteni a megfelelő szigeteléssel. Kutatások bizonyították, hogy a megfelelő hőmérsékleten tartott csirkéknek jobb minőségű a húsuk, keményebb héjú és nagyobb tojásokat tojnak, valamint egészségesebb utódaik is lesznek. Hogyha a tyúkól levegőjének hőmérséklete az ideális hőmérséklet fölé emelkedik, a madarak viselkedése megváltozik: kevesebb táplálékot fogyasztanak, húsuk minősége romlik, és kevesebbet tojnak. Ugyanez mondható el akkor, ha a hőmérséklet az ideális tartomány alá esik.

Fontos továbbá, hogy milyen az épület páratartalma. Korábban már írtunk arról, hogy a purhab szigetelés segít felvenni a harcot a pára és a penész ellen. A mezőgazdasági épületek, és különösen a tyúkólak esetében ennek éppen az ellenkezőjére van szükség: az ideális páratartalom csirkék számára 60-80%. Ha nincs elég nedvesség a levegőben, száraz por kezdhet el keringeni, ami egészségügyi problémákat okozhat a madaraknál. Szerencsére a jó minőségű purhab szigeteléssel nemcsak kint tudjuk tartani a párát, de tökéletesen alkalmas arra is, hogy bent tartsuk azt, ha arra van szükség.

Lovak

Egy istálló megépítése és fenntartása nem kis feladat. Sajnos mezőgazdasági épületek esetén sokan ott próbálnak spórolni, ahol csak tudnak – azonban fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mennyit ér meg nekünk lovaink egészsége.

Kevesen tudják, hogy a lovak igazából sokkal jobban érzik magukat a szabadban, mint egy istállóban. Azok a lovak, amelyeket fűtött istállóban tartanak, nagyobb eséllyel kapnak el betegségeket, fertőzéseket. Ennek oka gyakran a rossz levegő és a nem megfelelően karban tartott talaj. Ha tehetjük, mindenképpen biztosítsunk lovaink számára többféle helyet, hogy leginkább kint élhessenek, de legyen helyük, ahova vissza tudnak vonulni. Továbbá a fiatal csikóknak és a beteg lovaknak sokkal egészségesebb, ha rájuk terítünk egy takarót, mint ha felfűtenénk lakóhelyüket.

Istállók esetében, ha a fűtés nem is annyira szükséges, a megfelelő szigetelésről mindenképp gondoskodni kell. Ha nincs megfelelően szigetelve az adott épület, akkor könnyen huzatossá válhat az épület, és a lovak megfázhatnak. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a téli hidegben, amikor a lovak inkább behúzódnak egy fedett helyre, a testhőmérsékletük nagyon magas hőmérsékletet és páratartalmat eredményezhet az istállóban. Ezért a szigetelés mellett az is nagyon fontos, hogy a megfelelő szellőzést biztosítani tudjuk az állatoknak. Ennek hiányában könnyen megtelepedhet a penész és a különböző gombafajták a falakon a párának köszönhetően.

A lényeg tehát, hogy a lovak jobban szeretnek kint tartózkodni, mint bent, de a téli hidegben oda kell figyelni arra, hogy biztosíthassuk nekik a megfelelő testhőmérsékletet. Ezt pedig egy megfelelően szigetelt épülettel és a kinti természetes levegő áramlásának megkönnyítésével érhetjük el.

Szarvasmarhák

A mezőgazdasági épületek közül a szarvasmarha-ól hőmérsékletének is nagy jelentősége van, hiszen ha nincsenek megfelelő hőmérsékleten az állatok, akkor az energiájukat arra fogják használni, hogy felmelegítsék vagy hűtsék magukat – és nem pedig arra, hogy tejet adjanak.

A tehenek ideális esetben hűvösben szeretnek tartózkodni. A megfelelő hőmérséklet számukra 0 és 15°C között alakul. A tyúkokkal ellentétben, amelyek a melegebb környezetet részesítik előnyben, a teheneknek a megfelelő hűtést kell biztosítani a nyári melegben. Szerencsére a purhab szigeteléssel ez is megoldható, hiszen amint már írtuk, télen fűt, nyáron pedig hűt. Arra is oda kell figyelnünk, hogy a teheneknek és a marháknak mindig legyen elegendő friss, hűvös víz.

A lovakhoz hasonlóan a szarvasmarháknál is fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő légáramlást a kinti levegő és a mezőgazdasági épület belseje között. Télen, mivel a nappalok rövidülnek és hűvösebb is lesz, a tehenek szőre hosszabbra fog nőni. Ez azt jelenti, hogy testük sokkal melegebben lesz tartva, mint nyáron, így még fontosabb a megfelelő hűtés alkalmazása, ha jól tejelő teheneket szeretnénk. Azt is érdemes megfontolni, hogy ilyenkor esetleg rendszeresen nyírjuk a tehenek szőrét – azonban vigyázzunk, hogy ebben az esetben ne vigyük túlzásba lakóhelyük hűtését.

A szarvasmarha-ólak esetében is fontos a megfelelő páratartalom fenntartása. Ez a szarvasmarhák esetén 50-80% körül van. Ennél nagyobb páratartalom nem ajánlott, mert ilyenkor a tehenek nem tudnak annyit izzadni, mint amennyi optimális lenne, és jobban megviseli őket a meleg. Ezen kívül ha kint hidegebb van, a beáramló friss levegő azt eredményezheti, hogy a szarvasmarhák gyorsabban megbetegednek, megfáznak.

A jó szigetelés rengeteget segíthet abban, hogy szarvasmarháinkat megfelelő hőmérsékleten, a legideálisabb körülmények között tudjuk tartani ahhoz, hogy jó tejet, és később jó minőségű húst adjanak.

Sertések

A sertések szintén melegvérűek, és ideális testhőmérsékletük 38,7 és 40°C között alakul. Számukra a legkényelmesebb külső hőmérséklet kb. 20°C. Képesek még elviselni 20-25°C közti hőmérsékletet is, azonban efölött már jelentős stressznek vannak kitéve az általuk forróságnak érzékelt hő miatt. Ekkor már előfordulhat, hogy a túl magas hőmérséklet miatt sokat izzadnak, de ezzel a izzadtsággal sem tudják a megfelelő hőmérsékletre hűteni magukat. Ez pedig azt jelenti, hogy viselkedésük megváltozik, ingerlékenyebbek lesznek, és nem lesz olyan jó minőségű a húsuk sem.

Összegezve

A mezőgazdasági épületek szigetelése nem könnyű feladat, ráadásul más és más szempont alapján kell választanunk, ha szarvasmarhát, baromfit, sertést vagy lovat tartunk. A lényeg mindegyik állat esetében az, hogy megfelelő (és viszonylag állandó) hőmérsékleten tudjuk tartani azokat. Így nemcsak életkörülményeik javulhatnak, de húsuk, tojásaik is sokkal jobb minőségűek lesznek. Nem utolsó sorban pedig mi is spórolhatunk, hiszen ha jó szigetelés-típust választunk, sokkal kevesebbet kell majd költenünk a mezőgazdasági épületek fűtésére, hűtésére is.