Tényleg 30-35%-ot lehet spórolni a tetőszigetelés által?

Igen. Magyarországon a családi házak tetőterei igen rosszul szigeteltek, ezért 30-35%-ban felelősek a hővesztésért. A falak mellett a tető helytelen szigetelése a legnagyobb felelős a magas számláinkért. Ezt kicsivel lemaradva követi a többi elem (nyílászárók, alap, stb.). househeat-modositott2 Természetesen az az ideális, ha házunk minden része megfelelően van szigetelve, de tanácsos a legnagyobb “fogyasztóval” kezdeni.

Mindenképpen javasoljuk, hogy minél előbb szigetelted otthonod, hiszen kiszámítható, rövid időn belüli és biztos megtérülést nyújt a tetőszigetelés. A spórolást leszámítva pedig kényelmi is egészségügyi jelentősége is van a tető szigetelésének.

rezsiA megtérülés rövid idejét jól szemlélteti az alábbi példa. Ha eddig szezononként 400.000 Ft-ot fizettünk a fűtésre és az 500.000 Ft-os szigeteléssel 35%-kal kevesebb energiát használunk, akkor (400.000 x 0,35) 140.000 forinttal kevesebbet fizetünk majd évente fűtésre, ez pedig (500.000/140.000) 3,5 éven belül megtérül.

Természetesen nem is említettük a további előnyeit a tetszőszigetelésnek. Hiszen nem csak télen nyújt jó szolgálatot, hanem nyáron is. A klímák egyre népszerűbbek mind ipari, mind lakóházak esetében. A klíma meglehetősen sokat fogyaszt.

klima-mosasNyáron havonta átlagosan 8-12.000 forintot számolhatunk rá, tehát óvatos becsléssel a szezon végére 25.000 forint megy el a házunk aktív hűtésére – és ebben még nincs benne a klíma megvásárlása (180-400.000 forint) és beépítése.
Azt nem is említjük, hogy a klíma rendszeres karbantartásra szorul. Ezt akkor is el kell rajta végezni, ha éppen nem használjuk, hiszen könnyen meg tud benne telepedni több kórokozó és gomba, melyet működése közben mindenhova eljuttat a berendezés. Ezen túl egy állandó, zúgó hanggal is jár a működése.

A tetőszigetelés és a pára

A szigetelésről szinte mindenkinek csak az energetika jut eszébe, holott a páratartalom, falnedvesedés és penészesedés kezelésében is döntő szerephez jut a szigetelés.

A pára kérdése nagyon fontos a szigetelés során, hiszen a nedvesség nemcsak nyirkosságot eredményez, hanem könnyebben megjelenik a penész is, továbbá hosszabb távon szerkezeti károkat is eredményezhet.

A hőhíd elkerüléséről és az épület megfelelő nedvességtartalmáról tehát szintén a megfelelő szigetelés gondoskodik. A hőhidakról és a penészesedés veszélyeiről a Hőhíd, penész, szigetelés című bejegyzésünkben már tettünk említést. MIndenképpen fontos megjegyezni, hogy az olyan szigetelés, mely nedvesség hatására megváltozhat (penészesedhet, tömörülhet, stb.) a kerülendő kategóriába tartozik, hiszen ekkor már nem képes megfelelően ellátni funkcióját.

A pára ellen sokan csak páramentesítővel tudják elképzelni a küzdelmet, de az némileg hasonló, mint a klíma: sokba kerül, csak egy speciális célra jó, ráadásul az üzemeltetése sem olcsó.

Utólagos tetőszigetelés

Korábban már írtunk utólagos szigetelés témában. Ha nem az építkezéssel egy időben szigetelünk, akkor némileg kevesebb lehetőség közül tudunk választani, de az eredményt tekintve hasonlóra számíthatunk, mintha már házunk építése során kialakítottunk volna tetőszigetelést.

Természetesen gyakran előfordul, hogy az építkezés során nem fordítottunk figyelmet a szigetelésre, hiszen az építkezés így is igen költséges és nagy koncentrációt kívánó folyamat. Nem akkora tragédia, ha a szigeteléssel csúszunk pár évet, hiszen könnyen pótolható – persze a magas számlákkal ilyenkor meg kell barátkoznunk.

A tetőszigetelés gyakran akkor válik szükségessé, ha a tető lakófunkciót vesz fel. Általában a felcseperedő gyerekek szoktak itt birodalmakat létrehozni, és tinédzserként elkezdeni a függetlenné válást. Persze a függetlenedő gyerekünk is megérdemli, hogy ne fázzon télen, nyáron pedig ne érezze magát szaunában.
Három fő tetőszigetelési megoldás dominál: a szarufák közti, szarufák alatti és szarufák közti és feletti egyszerre. Ezen kívül a padlástér alja is megfelelő hely lehet a szigetelésre, ekkor azonban a padlástér maga nem lesz védve. A nem lakott tetőtér szerencsére az egyik legolcsóbban és legegyszerűbben szigetelhető terület. A padlásfödémen akár 20-30%-nyi hő is el tud távozni, ezért az olcsó hőszigetelésnek hála, megtérülés szempontjából ez az egyik legideálisabb helyszín a szigetelésre.

A tetőszigetelés módjai

9Korábban említettük, hogy a tetőszigetelésnek 3 fő típusa van. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán más-más területen ideálisak.

A szarufák közötti és alatti hőszigetelés

Legelterjedtebb eszközei a kőzet- és üveggyapot. Ezek az anyagok nagy levegőmennyiséget tartanak magukban, és könnyebb velük kitölteni a helyet, ha értő kezek építik be. Könnyen formázható, de gyakorlatlan kezek számára problémás lehet a használata, ugyanis könnyen lecsúszhat, elmozdulhat. Emiatt pedig a szigetelés nem mindig lesz tökéletes, ha nem sikerül pontosan illesztenünk. Szerencsére elterjedőben van a PUR habbal végrehajtott szigetelés is. Ennél nem áll fenn a veszély, hogy nem tölti ki tökéletesen a réseket, hiszen tágulása közben tökéletesen felveszi a tér alakját, továbbá elmozdulni sem tud.

A szigetelés során fontos a megfelelő rétegrend kialakítása. A kültérhez közeledve növekednie kell a páraáteresztő képességnek. Ehhez különböző párazáró és páraáteresztő fóliákat használhatunk. A párazáró és -átengedő fóliák biztosítják a nedvesség szabad kijutását a légrésbe. A szigetelés és tető közti légrés arra szolgál, hogy elvezesse a nedvességet, továbbá nyáron csökkentse az erős napsugárzás hatását.

A szarufák feletti hőszigetelés

shutterstock_180496937A szarufák feletti szigetelés némileg hatékonyabb, de  szükséges hozzá a héjazat (tető) bontása is. A szarufák feletti szigetelés ugyanakkor esztétikusabb, minimalizálja a hőhidakat, és a fő csomópontoknál is egyszerűbb a párazáró réteg kialakítása.

A tető ilyenkor a hőszigetelésre kerül, ezért ügyelni kell rá, hogy úgy méretezzük az ellenléceket, hogy a nagy tömeg hatására ne süppedjen bele a hőszigetelésbe. Ilyenkor még azzal is kell számolni, hogy a természeti viszontagságoknak ellenálljon, például egy viharos szél se tudja megrongálni.

Hasonló anyagokból dolgozhatunk itt is, mintha a szarufák alatt, vagy között szigetelnénk, arra viszont ügyelni kell, hogy nagyobb nyomószilárdságú szigetelőanyagokat használjuk. Az egyszerű kezelhetősége, tulajdonságai miatt a PUR hab jó megoldás ide is. Sőt, talán a legjobb megoldás, hiszen a hab a kötése után nem csak tökéletesen szigetel, hanem a szerkezetet is erősíti.

Milyen hibákkal szembesülhetünk a tetőszigetelés közben?

Két fő hibaforrásra kell odafigyelnünk: rossz beépítés és rossz anyaghasználat. Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a szigeteléstechnika, így ma már sokkal jobb anyagokkal dolgozhatunk, mint 20 éve, továbbá az optimális eljárás is ki lett dolgozva, hogy a 35%-os megtakarítás tényleg 35% legyen, ne pedig 17.

Érdemes tehát szigetelés szempontjából azokat a házakat is felmérni, amelyeket 20-30 éve építettek, hiszen az esetek többségében jelentős javításokat lehet rajtuk eszközölni. Régebben ugyanis nem kapott akkora hangsúlyt a tetőszigetelés, mint manapság, hiszen a tetőre úgy tekintettek – kis túlzással -, hogy a tető feladata az eső elleni védelem. Valamint a szigetelést sem végezték akkoriban professzionális szinten, és az anyagok sem voltak ideálisak.

polisztirol-1Korábban például népszerűek voltak a polisztirolból készült lapok (köznéven Nikecell, Hungarocell – ezt úgy könnyű elképzelni, hogy a Nikecell “puffasztott” polisztirolból készül). A polisztirol jó hőmegtartó képességekkel rendelkezik, viszont problémás kezelni. Ennek köszönhetően gyakori volt a hőhíd előfordulása az illesztéseknél. A szarufák közti hőszigetelés adja magát, hiszen csak a réseket kell kitölteni, viszont akaratlanul is előfordulnak hőhidak a találkozási pontoknál.

A tető és a födém szigetelésénél a szigetelési rétegek sorrendje alapvető fontosságú. Korábban említettük, hogy a nedvességáteresztő tulajdonságoknak megfelelően kell elrendezni őket; amennyiben ennek nem teszünk elege, csapadék szorulhat a szigetelés alá, ami penészesedéssel és a szerkezetek rongálódásával járhat.

Szintén probléma lehet a szigetelőanyagok helytelen mérete. Sokan úgy gondolják, hogy megveszik az olcsóbb, vékonyabb szigetelőanyagot, hiszen “az is több, mint a semmi”, viszont már rövid távon kiderül, hogy rossz döntést hoztak. Hatalmas különbség van ugyanis a 10 és a 20 centiméteres szigetelés között. Sokan akkor hoznak rossz döntést, amikor egy-egy áruházban leakcióznak egy rosszabb tulajdonságokkal bíró anyagot. Ekkor pár ezer forintot nyerünk csak az akciós termékkel, viszont ezt már a második havi fűtésszámlával elbukjuk.

Összefoglalva

A tetőszigetelés az egyik legjobb befektetés, ha házunkat szeretnénk óvni a károsodástól, továbbá a magas számlákat is szeretnénk elkerülni. Házunk értékén sokat dob a megfelelő szigetelés, és pár éven belül jelentős megtakarításunk keletkezhet egy jól kiépített szigeteléssel.

A mondás, miszerint “túl szegény vagyok, hogy spóroljak” itt is érvényes. Ugyan több támogatás is elnyerhető a szigetelés korszerűsítésére, és ha egy család kasszáját meg is terheli a szigetelés költsége, fokozatosan kiépítve a legtöbbünk számára elérhető beruházást jelent.